Szkoła Podstawowa nr 65

im Alfa Liczmańskiego

w Gdańsku

Stołówka

2017-10-25: SPIS ALERGENÓW

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego NR 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szvczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostepne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności wystepuja kwestie związane z alergiami i nietolerancja pokarmową.

W Związku z powyższym przy jadłospisach  będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergeu jaki zawiera danie.

Numery alergenów występujących przy posiłkach :

1. zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies. pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne

2. skorupiaki i produkty pochodne

3. jaja i produkty pochodne

4. ryby i produkty pochodne

5. orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne

6. soja i produkty pochodne

7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

8. orzechy (tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia) i produkty pochodne

9. seler i produkty pochodne

10. gorczyca i produkty pochodne

11. nasiona sezamu i produkty pochodne

12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2

13. łubin i produkty pochodne

14. mięczaki i produkty pochodne


Fotogaleria: